Ben je als HSP gevoeliger voor bepaalde voedingsmiddelen?

In mijn geval kan ik dat volmondig met ja beantwoorden! Ik moet ’s avonds echt geen koffie meer drinken. Of eigenlijk ’s middags al niet meer. Dan slaap ik niet of heel slecht.

Zelf gedij ik het best bij regelmaat; dus op gezette tijden iets eten. En dan maakt het ook nog uit wat ik eet. Veel koolhydraten (de enkelvoudige koolhydraten; suikers) maken me moe en duf. En als ik vergeet iets mee te nemen voor onderweg en ik te lang niet heb gegeten, gaat het ook niet goed. Ik word dan moe en trillerig en kan me heel slecht concentreren.

Bloedsuikerspiegel

Hoe komt dat nou? Dat heeft te maken met onze bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel wordt de hele dag gereguleerd door de hormonen insuline en glucagon, aangemaakt door de alvleesklier. Je bloedsuikerspiegel varieert gedurende de dag. Als je regelmatig eet en je eet langzame koolhydraten dan is de schommeling niet zo groot. Maar als je onregelmatig eet of als je veel koolhydraten eet of je eet als tussendoortje bijvoorbeeld iets met veel suiker (ontbijtkoek) dan heb je hogere pieken en dalen. En dat voel je. En hsp-ers merken dat nog beter dan niet hsp-ers. We hebben nou eenmaal een gevoeliger systeem.

Goede en slechte koolhydraten

Voorbeelden van ‘slechte’ koolhydraten: snoep, koek, gebak, wit brood, witte pasta, honing, suiker. ‘Goede’ koolhydraten: volkorenbrood, groenten, fruit, peulvruchten, noten. (Ik heb het tussen haakjes gezet, omdat af en toe een koekje natuurlijk best moet kunnen en omdat alles om de juiste balans draait.)

Suikers

Zoals je ziet zijn de goede koolhydraten de producten die het dichts bij de natuur staan; er is niet tot nauwelijks iets aan bewerkt voordat jij het opeet. Alles waar een etiket op staat, is gemaakt in een fabriek. Leer jezelf aan om etiketten te lezen; zo weet je hoeveel suiker en zout er bijvoorbeeld in een product zit. Dit zijn bijvoorbeeld allemaal suikers: ahornsiroop • basterdsuiker • bruine suiker • cassonade dadelstroop • demerara • dextrose • druivensuiker • fructosestroop • geleisuiker • glucose-fructosestroop   glucosestroop • HFCS (High Fructose Corn Syrup) • honing invertsuiker • kandij • karamel • kristalsuiker • maïs(mout)stroop malt • maltodextrine • melasse (-stroop) • oerzoet • rietsuiker rijststroop • ruwe rietsuiker • sacharose • speltstroop • sucranaat sucrose • tarwestroop • vanillesuiker

Zijn conserveermiddelen slecht?

En denk ook aan bepaalde conserveermiddelen; niet alles is slecht, maar er zitten wel wat dubieuze bij, waar je lichaam op kan reageren. Ook dit is bij iedereen anders. Maar de smaakversterker E621 is een bekende: we gaan er meer door eten! Dit zit bijvoorbeeld in chips en kant en klaar sauzen.

Eet dus zo onbewerkt mogelijk: groenten, fruit, noten, zaden, wat vlees en vis, eieren, volkorenproducten. Vermijd snelle suikers, zeker als tussendoortje.

Je kunt zelf testen hoe gevoelig je bent; hoe snel krijg je honger na je maaltijd? Ik krijg zelf heel snel honger na brood (ook volkorenbrood) dus ik eet zuurdesem of koolhydraatarm brood.

Eet regelmatig; voor mij is dat 5-6x per dag, maar dat kan voor jou 3x per dag zijn. Luister naar je lichaam. Plan wat je eet en neem altijd iets mee voor onderweg (bijvoorbeeld wat nootjes of fruit).

Zorg goed voor jezelf!

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit en hoe je ermee omgaat?