Eetstoornissen

De reden waarom ik dit werk doe, is mijn eigen verleden met eetproblemen. Ik heb van mijn 17e tot ca 24e binge eating disorder (eetbuistoornis) gehad. Rond mijn 16e ondernam ik mijn eerste lijnpoging. Iemand zei dat ik een dikker was geworden, dus daar moest iets aan gebeuren (ik was echt niet dik, maar zo vatte ik dat op). Gewoon niet snoepen en iets minder eten dan dat ik gewend was. Ik viel 5 kilo af in 2 weken en ging weer lekker door zoals ik altijd deed. De kilo’s waren snel weer terug. In die tijd ging ik ook van een kleine MAVO naar een grote HAVO/VWO en daar kende ik niemand. Ik vond daar geen aansluiting dus dat was een eenzame tijd.

Afvallen en weer aankomen

Na een aantal keer lijnen werd het een obsessie. Niet alleen die kilo’s, maar ik raakte ook verslaafd aan het gevoel dat (veel) snoepen me gaf. Een soort verdoving om maar niet te hoeven voelen. Ik was een leegte aan het ‘vullen’. Ik was jarenlang aan het lijnen of ik had eetbuien. Als op mijn werk ’s ochtends taart werd getrakteerd was de beslissing: nemen en doorgaan met snoepen tot aan een vreetbui of niet nemen en lijnen. (Vaak was het niet eens bewuste keuze, maar als ik meedeed ging het daarna meestal mis). Er zat niets tussenin. Ik werd langzaamaan steeds zwaarder, want na een strenge lijnperiode sloeg ik altijd weer door naar veel eten.

Keerpunt

Toen ik op een gegeven moment laxeerpillen ging gebruiken was ik het zat. Ik ben bij een psycholoog terechtgekomen en die heeft me een heel eind op weg geholpen. Ik leerde in te zien waarom ik dit deed en kreeg handvatten hoe ik hier beter mee om kon gaan. Maar nog steeds ging het regelmatig mis als ik iets at wat ‘niet mocht’. Alsof er in mijn hoofd nog een schema was waaraan ik me moest houden. Maar het was wel beter te handelen. Ik zat niet meer gevangen in een rigide eetpatroon.

Eigenlijk ging het pas echt veel beter toen ik de opleiding voor gewichtsconsulent ging volgen. We werden zelf gecoacht en leerden ook coachen. En natuurlijk leerden we wat gezonde voeding is en wat een lichaam allemaal nodig heeft aan nutriënten om gezond te blijven. Ik heb zelf ook de nodige aanpassingen doorgevoerd in mijn eetpatroon, waardoor ik me beter ging voelen. Ik blijf nu op gewicht, voel me goed en sport inmiddels ook graag. En dat is het gevoel dat ik mijn cliënten zo gun! Het gaat niet om het bereiken van een klein maatje, maar om een gewicht dat bij jou past en waarbij jij je prettig en energiek voelt.

Waarom ik dit allemaal vertel? Ik hoor regelmatig dat ik makkelijk praten heb. Of dat ik niet snap hoe het voelt als je ontzettende behoefte hebt aan snoepen om jezelf te troosten. En misschien herken je jezelf (of iemand uit je omgeving) in dit verhaal en besluit je nu om hulp te gaan zoeken.

Zoek hulp!

Bij eetproblematiek is lijnen niet de oplossing! Zoek professionele hulp om dit eerst aan te pakken, je leven wordt er zo veel leuker van. Toen ik met dit probleem worstelde was alleen boulimia nervosa of anorexia nervosa bekend. Dit had ik beide niet. Dus hoorde ik van alle kanten dat er dan toch niks mis was? Dat maakte de hele periode nog eenzamer, ik werd gewoon niet serieus genomen.

Ik ben zo dankbaar dat er nu wel hulp is voor iedereen die met dit specifieke probleem worstelt!

Een boekentip: Calorieën met voelsprieten van Vanessa Pilloni. Een aanrader voor HSP’ers met een (beginnende) eetstoornis!