Is havermout een superfood?

Is havermout een superfood

Is havermout een superfood? Havermout is gedroogde, gepelde en geknipte haver. Het wordt vooral gebruikt voor de bereiding van het ontbijt, veelal als papje.

Volkoren havermout wordt minder bewerkt, waardoor de meeste vezels behouden blijven en de bereidingstijd langer is. Bij kant-en-klare havermout (vaak een soort poeder), wordt de haver eerst voorgekookt en daarna fijngemalen.

Havermout is een graan dat niet tot nauwelijks bewerkt is en van nature geen gluten bevat. Het kan wel besmet zijn met glutenbevattende granen tijdens het productieproces, waardoor het niet 100% glutenvrij is. Havermout is rijk aan vezels, bevat gezonde vetten en eiwitten. Daarnaast bevat het vitamine B1, zink, magnesium en ijzer. Ook zitten er net als in andere granen koolhydraten in haver. Maar dit zijn de koolhydraten die de bloedsuikerspiegel niet zo snel laten stijgen.

Havermout wordt een superfood genoemd want het heeft een aantal bewezen gezondheidsvoordelen:

Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Dit effect komt met name door de vezel beta-glucan in havermout

Havermout heeft een positief effect op diabetes. Mensen met diabetes hebben vaak te maken met schommelde bloedsuikerspiegels en de vezel beta-glucan zorgt ervoor dat bloedsuikerspiegels stabiliseren!

Havermout geeft een verzadigend gevoel; door die vezels!

En het helpt je bij een gezonde stoelgang. Ook weer door die vezels.

Havermout en PowerSlim

In het PowerSlim assortiment hebben we havermout, waardoor onze PowerSlimmers kunnen genieten van een heerlijke ontbijtje met havermout. In de begin fases kun je kiezen voor de PowerSlim havermout en vanaf fase 2B is gewone havermout toegestaan. Zeker de moeite waard om te proberen.

Recept

Hou je niet zo van papjes? Je kunt ook een heerlijke pannenkoek maken!

Ingrediënten:
1 zakje PowerSlim havermout
1 tl kaneel
5 el olijfolie
zoetstof naar smaak

Bereidingswijze:
Bereid de inhoud van het zakje PowerSlim havermout met 100 – 110 ml water. Verhit de olie in een koekenpan en doe het beslag in de pan. Bak het pannenkoekje aan beide kanten circa 5 minuten. Besprenkel met zoetstof en strooi er een beetje kaneel over.

Tip: Ook lekker met een beetje PowerSlim chocoladepasta of PowerSlim jam en vanaf fase 2 met peer, appel, blauwe bessen of aardbeien.

En ben je in fase 2 toe aan gewone havermout? Maak deze de avond van tevoren al klaar: 40 gram havermout, 200 ml plantaardige melk naar keuze (liefst zonder toegevoegde suiker). ’s Ochtends is de pap dik en kun je er nog lekker kaneel en wat fruit aan toevoegen.