(On)gezonde keuzes

(on)gezonde keuzes

Je kent het vast wel: je doet je boodschappen in de supermarkt en je neemt meer mee dan je op je lijstje had staan. Je hebt een aantal impulsaankopen gedaan die waarschijnlijk ongezonde keuzes zijn.
Er is nu eenmaal veel aanbod in onze supermarkten; het aanbod aan calorierijk voedsel is enorm en het is makkelijk te verkrijgen. Dat noemen we een obesogene omgeving. En dan word je ook nog eens onbewust beïnvloed om meer te kopen. Hoe gaat dit en hoe kun je dit voorkomen?

Een voorbeeld is voordeelverpakkingen of ‘2 voor de prijs van 1’ acties. Je was niet van plan om dit product aan te schaffen, maar hé, het is wel voordelig! En dan wordt er nog van alles geclaimd op producten; ze zouden ‘natuurlijk’ zijn, volgens ‘authentiek recept bereid’ of ‘weerstandverhogend’ zijn.

Hoe gaat dat dan?

• Fabrikanten benadrukken wat er bijvoorbeeld niet in hun product zit. Bijvoorbeeld ‘zoutarm’, maar het zegt niets over wat er vervolgens wél in zit.
• Of fabrikanten benadrukken wat er van nature in zit. Bijvoorbeeld ‘eiwitrijk’ op kwark. Dat klopt, kwark ís eiwitrijk, maar verzwijgen ze misschien dat ze suiker hebben toegevoegd? Of koekjes die ‘vol met vezels’ zitten; staat er ook zo duidelijk op hoeveel suiker er in zit?
• Waar je ook op moet letten is portiegrootte: de calorieën per portie wordt wel genoemd, maar er zit vervolgens een meeneemverpakking in met 2 koekjes. Dus een dubbele portie!
• En let ook op bij de term ‘light’, dat er vet uit is gehaald, wil niet zeggen dat het perse gezonder is. Er kan dan suiker extra zijn toegevoegd om de smaak te verbeteren. Want vet is ook een smaakmaker.

Hoe kun doen tegen ongezonde keuzes? Enkele praktische tips:

Je bent je nu bewust van marketingtrucs, dus probeer hier doorheen te kijken! Oefen elke keer dat je boodschappen doet.
Ga vooral niet met honger boodschappen doen; de kans is groot dat je je laat verleiden tot iets lekkers (wat je niet gepland had).
Lees etiketten! Wat het eerst genoemd wordt in de ingrediëntenlijst, daarvan zit het meeste in het product. Staat suiker bijvoorbeeld op 2 van een hele lijst; dan zit er waarschijnlijk veel suiker in.

Wen jezelf aan producten te vergelijken; kijk naar de voedingswaarde per 100 gram. Waarin zit het minste suiker en de meeste eiwitten. (1 suikerklontje weegt ca 4 gram, zo kun je uitrekenen hoeveel klontjes een product bevat).
Er zijn ook handige apps die je helpen; je kunt bijvoorbeeld barcodes scannen om te zien of je goed bezig bent!

Hoe ga jij bewust gezonde voedingskeuzes maken?

Ik help je er graag mee! Plan een gratis kennismaking om te zien of ik iets voor je kan betekenen.