Hoe komt het dat je moe wordt van suiker?

Hoe komt het dat je moe wordt van suiker?

Suiker is een snelle energieleverancier. Als ik moe ben, heb ik vooral zin in zoetigheid. En moe ben ik de laatste tijd, want ik ben net verhuisd. Suiker werkt averechts. Hoe komt het dat je moe wordt van suiker?

Goed voor mezelf zorgen is even op de achtergrond geraakt. Ik ben nu (bijna) gesetteld en ik heb weer tijd om boodschappen te doen en na te denken wat ik vanavond zal eten. Ik ben altijd wel van het gemak en van de snelle recepten. Zo heb ik nu veel groenten in de vriezer en ga ik soep maken die ik kan eten als ik geen tijd/zin heb om te koken.

Maar terug naar die zoetigheid; na een dag muren witten of dozen sjouwen lekker chocola of koekjes eten als je eindelijk zit. Lekker, maar niet zo handig als je al moe bent. Een klein stukje is niet erg, maar bij mij blijft het dan niet bij 1 stukje. Maar van veel suiker eten word je nog vermoeider!

Snelle suikers hebben een hoge glycemische index en de bloedsuikerspiegel stijgt heel snel bij inname ervan. Bij het eten van snelle suikers krijg je een energieboost of piek omdat de suikers in hoog tempo worden opgenomen in de bloedbaan. Maar dit zorgt ook weer voor een snelle daling of dipje in de bloedsuikerspiegel als gevolg. Dat kan er voor zorgen dat je snel daarna weer honger hebt. En deze schommelingen zijn niet gunstig voor je gezondheid en gemoedstoestand.

Suiker zit van nature in fruit (fructose) en melk (lactose). Deze producten zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Suiker heeft meerdere functies dan zijn zoete smaak; het wordt ook gebruikt als conserveermiddel. Hoe weet je wanneer er suiker in een voedingsproduct zit?
Bekijk het etiket en let op de benamingen die eindigen op -ose. Dus fructose (fruitsuiker), glucose en dextrose (druivensuiker), maltose (zetmeel), lactose (melksuiker) en sacharose (beter bekend als tafelsuiker)

Hoe kan ik minder suiker eten?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kwaliteit van koolhydraten belangrijker is dan de hoeveelheid koolhydraten. Denk hierbij aan een voedingspatroon met meer groenten, fruit, volkoren voedingsproducten en peulvruchten en minder geraffineerde of witte voedingsproducten zoals, witte pasta, rijst, suiker en suikerrijke dranken. Lees etiketten, zodat je weet of er suiker in producten zit (zie boven). Daarmee kun je je suikerinname ook al voor een groot deel beperken. Vermijd dan sauzen, dressings, koek, snoep en gebak. Deze bevatten veel calorieën maar weinig voedingsstoffen.

Verminder je suikerinname door volgende tips

Minder toegevoegde suikers bij het ontbijt: neem geen gesuikerde ontbijtgranen, krokante cruesli’s en zoete muesli’s. maar ongezoete muesli of huisgemaakte granola met vers fruit en noten, zaden of pitten. Vervang zoet broodbeleg door hartig beleg of gebruik de jam en chocopasta van PowerSlim.

Tussendoortjes met minder toegevoegde suikers: vers fruit, snackgroenten of noten. Vervang frisdrank en vruchtensappen door water, koffie en thee (zonder toevoeging van suiker). Vervang koek en snoep door volkoren crackers of rijstwafels. Door eiwitten toe te voegen aan je tussendoortje zorg je ervoor dat je langer verzadigd bent. Denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen met cottage cheese en kaneel, een appel met een handje noten of twee rijstwafels met een gekookt eitje en avocado.

Minder toegevoegde suiker tijdens het avondeten: laat aardappels, rijst en pasta achterwege en schrap calorierijke sausjes boordevol suikers. Maak zelf een sausje of dressing op basis van magere kwark, Griekse yoghurt, mayonaise, mosterd of olijfolie. Met wat verse kruiden zet je zelf een lekker sausje op tafel.

Alle suikers verbannen is lastig maar het kan geen kwaad om je eetpatroon eens onder de loep te nemen. Wil je gezonder eten of wil je wat kilo’s kwijt of wil je je gewoon fitter voelen? Welke valkuilen heb je? Welke producten kun je beter niet in huis halen omdat je dan het hele pak leeg eet?

En misschien heb je wat hulp of tips nodig? Kennismaken is altijd gratis.