Vet vermijden als je wilt afvallen?

vet vermijden?

Dit is een vraag die heel vaak terugkomt: moet je vet vermijden als je wilt afvallen?

Want er zitten toch heel veel calorieën in vet?

Koolhydraten en eiwitten leveren 4 kcal per gram en vetten 9 kcal per gram. Door vetarm te eten, krijg je veel minder calorieën binnen. Er wordt vaak gedacht dat je dus afvalt door vet uit je menu te schrappen, maar het tegendeel is waar. Het is niet zo raar dat mensen dat denken, want we hebben jarenlang gehoord dat we vetarm moeten eten, omdat dat beter zou zijn voor je hart en bloedvaten. De voedingsindustrie heeft hier handig op ingespeeld door lightproducten te maken. Het betreft producten waar vet is uitgehaald. Maar vet is een smaakmaker dus dan is het lang niet meer zo lekker. Daarom wordt er iets anders toegevoegd en dit is vaak suiker… En inmiddels weten we dat te veel suiker slecht is voor je gezondheid.

Vetten heb je echt nodig voor allerlei processen in je lijf, bijvoorbeeld je immuunsysteem, opbouw van je botten en je huid, maar ook voor het verliezen van gewicht. Vetten bevatten de onmisbare (vetoplosbare) vitamines A, D, E en K.

Goede vetten en slechte vetten

Vetten bestaan uit verschillende soorten namelijk: verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Ondanks dat transvetten behoren tot de onverzadigde vetzuren, zijn dit de meest ongezonde vetten. Dit komt omdat ze niet natuurlijk zijn en voor het lichaam moeilijk te verwerken zijn. Het zijn geharde plantaardige oliën en die zitten o.a. in cake, gebak, gefrituurde snacks, bladerdeeg en pizza’s. Op verpakkingen staat dan: plantaardig (gedeeltelijk) geharde olie of vet of gehydrogeneerde olie of vet. Deze kun je echt het beste zoveel mogelijk vermijden.

Wat mag je dan wel? Olijfolie, roomboter, avocado, vette vis. Alles met mate natuurlijk. Dit zijn allemaal natuurproducten! En verzadigd vet is niet zo slecht als jarenlang is beweerd.

Wil jij graag wat kilo’s kwijt en wil je er wat hulp bij? Maak snel een afspraak voor een gratis kennismaking.