Word je zwaarder van stress?

zwaarder van stress

Word je zwaarder van stress? Helaas wel ja, een van de oorzaken van het opslaan van vet (op je buik) kan te maken hebben met stress. Iedereen ervaart wel eens stress: je werk, je kinderen, in de file staan, maar je lichaam kan ook stress ervaren door slecht slapen, ongezonde voeding, alcohol, streng lijnen en veel suikers eten.

Langdurige stress

Af en toe stress ervaren is geen probleem. Stress heeft ook een functie: in geval van gevaar reageer je alert en prestaties kunnen verbeteren onder druk. Het wordt wel een probleem als je langdurig stress hebt, dat is niet goed voor je! Je kunt er o.a. vetopslag op de buik van krijgen. Dit komt door het hormoon cortisol dat vrijkomt bij stress. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer honger krijgt. Je lichaam maakt glucose aan als brandstof in acute stresssituaties. Maar als de stress niet acuut is, maar langdurig heb je voortdurend die glucose in je bloed. Daarom maakt je lichaam veel en vaak insuline aan. Dan zakt je bloedsuikerspiegel weer heel sterk en voel je je moe en hongerig. Het hormoon cortisol zorgt dat het overschot aan glucose deels wordt opgeslagen als vet.

Dus ja: van langdurige stress kun je zeker zwaarder worden.

Het is dus belangrijk om wat aan stress te doen. Zorg vol voldoende ontspanning! Ga lekker de natuur in: wandel elke dag minimaal een half uur. Lees een tijdschrift of luister naar een lekker muziekje. Ga naar de sauna of doe aan yoga. Neem een lekker warm bad. Langdurige stress los je hiermee niet op, maar het is wel belangrijk om af en toe even bij te tanken. Schrijf ook regelmatig van je af, dan is het even uit je hoofd.

Om je gewicht op peil te houden: beweeg voldoende! Eet de juiste voeding (koolhydraatarm). Zorg voor een goed slaapritme (want slecht slapen heeft ook invloed op hormonen die de honger reguleren). Plan het boodschappen doen! Dus niet even snel na je werk terwijl je geen idee hebt wat je wilt eten, want dan kom je vaak in de verleiding om iets mee te nemen wat heel snel klaar is maar niet zo gezond is. Maak lijstjes en bereid je voor een aantal dagen voor. Kook in het weekend wat uitgebreider en vries porties in.

Wil je hier hulp bij of wil je nog wat kilo’s kwijt? Bel of mail me dan voor een afspraak.